Sain eilen huovutettua tossut itselleni. Lankana oli virolainen hahtuva, ja koska olin kuullut sen huopumisominaisuuksien olevan hyvät, neuloin tossuista todella reilut. (Verrattuna pirtin kehräämön hahtuvasta tekemiini tumppuihin) Mittaa neulotulla tossulla oli sekä pituuden että leveyden puolesta noin tuplat omaan jalkaani nähden. (Ja M uskoi saavansa itselleen tossut) Koneesta tultuaan tossut olivat noin pienen viisivuotiaan kokoa. Argh! Tätä seurasi armoton kiskominen, vesipullon päälle venyttäminen ja lopuksi: jalkaan kiskominen. Aaahh. Ajatuksena oli alunperin tehdä mukavasti kantapäätäkin lämmittävät tossut, onnistuinkin tekemään clogsit! Jippii! Alkuperäisen suunnitelman mukaan saattaa nämä päätyä vielä väripataan, ja tuunaustakin on luvassa, julkaisen silti kuvat tossuista ja ohjeen niihin nyt. Vastuuta onnistumisesta en ota. ;)

Hahtuvatossu poseeraa

Huopatossut virolaisesta hahtuvasta, kärjestä aloittaen neulotut.
Koko: venytelty 37 jalkaan.

Aloita luomalla 12s figure eight cast-on tekniikalla. Jaa silmukat neljälle puikolle. Lisää silmukoita aluksi nauhalisäyksen tapaan (vrt nauhakavennus): reuoissa toinen (1. ja 3. puikko) tai toiseksi viimeinen (2. ja 4. puikko) silmukka neulotaan sekä etu- että takareunastaan, kunnes silmukoita on 24.
Sitten aloita sädelisäykset (vrt. sädekavennus), lisäys jälleen neuloen 1s sekä etu- että takareunastaan, seuraavan kaavion mukaan:
*2o lis 2o lis* koko kerros 1 välikrs
*3o lis 3o lis* 2 välikrs
*4o lis 4o lis* 3 välikrs
*5o lis 5o lis* Nyt jokaisella puikolla on 14s. (Jatka tarvittaessa lisäyksiä, jos teet isomman tossun)

Neulo sileää kunnes pituus kärjestä 30cm (24cm lisäysten jälkeen), tai arvioi milloin 2/3 tossun pituudesta on valmis (minun tossut = 2xjalan pituus)

Kantapää: Kiilakantapää wrap & turn -tekniikalla: (12s keskellä)
Varaa kantapäälle kahden puikon silmukat.
Kantapääkiilan kavennusosa
Neulo ensin kaikki oikein paitsi viimeinen s. Ota lanka työn eteen (kuin neuloisit nurjan silmukan), ja nosta viimeinen s neulomatta, käännä työ. Nosta 1. s neulomatta (nyt lanka kiertää silmukan) ja neulo nurjaa kerroksen loppuun, jätä viimeinen s neulomatta. Siirrä lanka työn taakse (kuin neuloisit oikean silmukan), nosta viimeinen s neulomatta, käännä työ. Jatka näin kunnes keskellä on 12s.
Kantapääkiilan levennysosa: Neulo siten että joka kerroksella neulot yhden uuden s takaisin työhön. Neulomatta poimittu s ja sen ympäri kiertävä lanka neulotaan yhteen. Tämän lisäksi lanka kierretään kuin kantapääkiilan kavennusosassa seuraavan silmukan ympäri, jatkossa nämä silmukat + 2 silmukkaa kiertävää lankaa neulotaan yhteen.

Neulo vartta vielä 15krs ja päättele silmukat.
Halutessasi päättele kärjessä lanka kirstäen löysiä silmukoita aloituksen kohdalta. Nämä huopuvat todennäköisesti kyllä siistiksi, mutta kärki on tossussa kuluva kohta, pieni lisätuki ei liene pahitteeksi.

Hahtuvatossut, neulottuna       Hahtuvatossut, jalka mallina

Huovuta tossut lopuksi pesukoneessa. Itse huovutin ensin 40 asteen pikaohjelmalla (kuvittelen näin estäväni kappaleen yhteenhuopumisen) ja sitten 60 asteen täyspitkällä ohjelmalla (vähempikin olisi varmasti riittänyt, kuten postauksen alku antaa ymmärtää).

Hahtuvatossut, huovutettuna2      Hahtuvatossut, huovutettuna

Koristele jos haluat, käytä ylpeänä! :)
Ja kerrothan jos ohje on joltain osin puuttellinen tai epäselvä...